Zapiekany kalafior

    Zapiekany kalafior

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny i zdrowy dodatek do dań, warto spróbować i później gotować przez cały okrągły rok :) Można użyć świeżego lub mrożonego kalafiora.

    Sylwka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 główka kalafiora
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • 1/2 szkl. śmietany z kartonika
    • plastry żółtego sera (gouda)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kalafior ugotować na twardo, tzn. dodać do wody 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego. Dodać na wierzch czosnek, gałkę muszkatołową, śmietanę, żółty ser. Piec w piekarniku przez 30 min. w temp. 190 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis