Czerwone ziemniaki z parmezanem

    Czerwone ziemniaki z parmezanem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 16 osób

    Od kiedy mam szybkowar moja rodzina nie czeka już na kolacje godzinami! Te miękkie, posypane serem ziemniaki smakują świetnie, zwłaszcza gdy nasączone w bulionie z kurczaka i przyprawach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie nieobrane czerwone ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
    • 30 g startego sera parmezan
    • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 400 ml bulionu z kurczaka
    • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć ziemniaki do szybkowara. Posypać parmezanem i czosnkiem. Dodać bulion i przykryć przykrywką. Umieścić regulator ciśnienia na przykrywce przy ujściu pary. Zwiększyć ciśnienie w szybkowarze w wysokiej temperaturze do maksimum. Zmniejszyć temperaturę do średniej i gotować przez 6 minut. (Regulator ciśnienia powinien utrzymywać w przybliżeniu tę samą pozycję).
    2. Zaraz po ściągnięciu z ognia ostudzić szybkowar (zgodnie z instrukcjami producenta) aż ciśnienie całkowicie spadnie. Posypać pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis