Placek "Rafaello"

    Placek "Rafaello"

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten smaczny placek na bazie budyniu wymaga trochę wysiłku i czasu, jednak całkowicie się opłaca. Jeśli upieczecie je w tortownicy otrzymacie pyszny tort! Powodzenia!!!

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Biszkopt
    • 6 jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 łyżek oliwy
    • Masa
    • 1-2 budynie waniliowe bez cukru (ugotować)
    • 1 margaryna
    • 1 szklanka cukru
    • Na wierzch
    • 150 g wiórków kokosowych
    • 2 łyżki margaryny
    • ½ szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Biszkopt. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka dalej ubijając. Połączyć obie mąki z proszkiem d/p i wsypać do masy. Połączyć i na koniec wlać oliwę i zmiksować. Upiec w temp, 200 stopni C przez około 30 minut na prostokątnej blasze.
    2. Masa. Utrzeć 1 margarynę + 1 szklankę cukru. Dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Dobrze połączyć!
    3. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Wyłożyć na jedną część 2/3 masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować wierzch biszkoptu resztą masy.
    4. Na wierzch. Podsmażyć na patelni na złoty kolor wiórki kokosowe. margarynę i cukier. Posypać całe ciasto gorącymi wiórkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis