Ciasto ze śliwkami

    (4)
    1 godz. 20 min

    Gdy sezon na śliwki najlepiej upiec ciasto ze śliwkami. Do kawki i herbatki, na śniadanko i podwieczorek. Smacznego!

    Magpie

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 51 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • Ciasto
    • ½ kg mąki
    • 250 g cukru pudru
    • 250 g (1 kostka) margaryny
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Piana
    • 4 białka
    • 200 g cukru pudru
    • 1 kg śliwek, przekrojonych na pół i wydrylowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wkroić margarynę, posiekać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. (Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać łyżkę wody.) 1/3 część ciasta wstawić do lodówki. Resztą wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
    3. Poukładać śliwki przekrojoną stroną do góry na cieście. Ubić pianę z białek z cukrem i wyłożyć na śliwki. Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce wprost na pianę.
    4. Piec przez 45-50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (1)

    BogdanBilski
    autor:
    1

    Sam robię bardzo podobne. To jest najlepsze ciasto ze śliwkami. Ja do ciasta dodaję jeszcze łyżkę oliwy i trochę śmietany. Ciasta nie wałkuję do foremki lecz ścieram je na tarce na najgrubszych oczkach. Wychodzi super kruche.  -  19 wrz 2016

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis