Szarlotka Krysi

    Szarlotka Krysi

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny placek jabłkowy, który wspaniale smakuje o każdej porze roku. Na śniadanie do kawy i na podwieczorek do herbaty.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • ½ kg (3 szklanki) mąki
    • 250 g (1 kostka) margaryny
    • 150 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 100 g gęstej śmietany
    • Nadzienie
    • 1 kg jabłek, startych
    • 100 g cukru
    • tarta bułka do posypania
    • cynamon do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i szybko połączyć. Włożyć ciasto na ½ - 1 godziny do lodówki.
    2. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe: podsmażyć jabłka na patelni, dodając cukier. Smażyć, aż zmiękną i puszczą dużo soku. Odstawić aby ostygły.
    3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części: jedną wyłożyć na blachę (można trochę podpiec), a następnie posypać bułką tartą i nałożyć masę z jabłek. Przykryć drugą częścią ciasta i ponakłuwać widelcem. Upiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez 60 minut i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis