Ciasteczko "3-bitt" (na zimno)

    Ciasteczko "3-bitt" (na zimno)

    2polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto 3 bit jest bardzo proste, bez pieczenia. Jest bardzo słodkie, ale pyszne! Można je bardzo szybko przygotować i później czekać aż stężeje w lodówce.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 550 g (6-7 paczek) herbatników ‘petitki’
    • 530 g (1 puszka) mleka słodzonego gotowanego krówkowego
    • ¾ l mleka
    • 120 g (2 opakowania) budyniu śmietankowego lub waniliowego
    • ½ l śmietany 30% (można dodać 1 SMETANFIX lub masę śmietanową DR OETKERA)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. W wysokiej kwadratowej blaszce (ewentualnie okrągłej) ułożyć herbatniki. Wylać na to rozpuszczoną masę krówkową, a następnie przykryć.
    2. Ugotować budyń na mleku według instrukcji na opakowaniu i gorący wylać na herbatniki. Ponownie położyć warstwę herbatników.
    3. Ubić na sztywno śmietankę i wyłożyć na herbatniki.
    4. Można posypać wiórkami kokosowymi albo zetrzeć ciemną czekoladę na wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis