Domowe lody

    Domowe lody

    8polubień
    14godz.20min.


    Zrobione przez 9 osób

    Przygotowanie lodów w domu może wydać wam się śmieszne w czasach, gdy wystarczy pójść do sklepu, kupić ulubione waniliowe czy truskawkowe i rozkoszoawać się nim od razu. A jednak ich smak nigdy nie dorówna lodom, które przygotujesz sama... Nie wierzysz? Przekonaj się.

    MyImagination Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 szklanki mleka
    • 8 żółtek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +12godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 14godz.20min. 

    1. Żółtka ucieramy z cukrem najlepiej w garnku z grubym dnem.
    2. Gotujemy wodę w osobnym garnku, i gdy się zagotuje kładziemy na niego (tak by nie stykał się z wodą, jedynie z parą) nasz garnek z utartymi żółtkami i cukrem.
    3. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy.
    4. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia.
    5. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami.
    6. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.

    rada

    Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całageo procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.

    inne pomysły

    WANILIOWE - podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko CZEKOLADOWE - rozpuszczamy w gorącym mleku 1 lub 2 tabliczki czekolady, i dodajemy do masy KAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej KAKAOWE - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy TRUSKAWKOWE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny BRZOSKWINIOWE - dodajemy do lodów zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu OWOCE LEŚNE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny AGRESTOWE - do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis