Botwinka

  • 12polubień
  • 1godz.

Botwina to zupa z młodych liści buraków - jest bardzo zdrowa i przepyszna. Koniecznie trzeba do niej dodać nowalijki, młode ziemniaczki, koperek i jajko na twardo.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 3 

  • 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
  • 1 młoda pietruszka
  • 2 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 1/2 młodego selera
  • 3 młode ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 kostka rosołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka świeżego koperku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
  2. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.
  3. Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
  4. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany koperek i zdjąć zupę z ognia.
  5. Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na jajko. Można udekorować odrobiną śmietany.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

TomaszAlbin
autor:
68

Po co kostka rosołowa? Nie można samemu zrobić delikatnego rosołku, tylko faszerować się glutaminami, reszta ok. - 20 cze 2013

aniuta
autor:
36

szybka, zdrowa i pyszna zupa! Można zjeść cały gar bez wyrzutów sumienia Polecam- gościła już u mnie 2 razy w ciagu 1,5tyg. i nie mam dość - 28 maj 2013

lenam
autor:
7

13 wrz 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie