Botwinka

    Botwinka

    28polubień
    1godz.


    Zrobione przez 66 osób

    Botwina to zupa z młodych liści buraków - jest bardzo zdrowa i przepyszna. Koniecznie trzeba do niej dodać nowalijki, młode ziemniaczki, koperek i jajko na twardo.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
    • 1 młoda pietruszka
    • 2 młode marchewki
    • 1 młody por
    • 1/2 młodego selera
    • 3 młode ziemniaki
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 1 kostka rosołowa
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szczypta kwasku cytrynowego
    • 2 łyżki mąki
    • 3 jajka na twardo
    • 1 łyżka świeżego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
    2. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.
    3. Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
    4. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany koperek i zdjąć zupę z ognia.
    5. Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na jajko. Można udekorować odrobiną śmietany.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    TomaszAlbin
    autor:
    96

    Po co kostka rosołowa? Nie można samemu zrobić delikatnego rosołku, tylko faszerować się glutaminami, reszta ok. - 20 cze 2013

    autor:
    43

    szybka, zdrowa i pyszna zupa! Można zjeść cały gar bez wyrzutów sumienia Polecam- gościła już u mnie 2 razy w ciagu 1,5tyg. i nie mam dość - 28 maj 2013

    autor:
    13

    - - 13 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis