Kotlet schabowy

  • 5polubień
  • 20min.

Standardowy element polskiej kuchni - prosty, zawsze się udaje i smakuje świetnie z ziemniakami i surówką. Grubość kotleta zależy od upodobań.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 2 

  • 2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
  2. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
  3. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
  4. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
  5. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

Magpie
autor:
48

Ale schabowy jak ta lala!!!! - 20 maj 2011

Marek
autor:
3

Dla mnie najlepsze danie jakie może być. - 04 maj 2014

pupcia
autor:
2

smazymy na smalcu... - 11 maj 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie