Kotlet schabowy

    Kotlet schabowy

    17polubień
    20min.


    Zrobione przez 146 osób

    Standardowy element polskiej kuchni - prosty, zawsze się udaje i smakuje świetnie z ziemniakami i surówką. Grubość kotleta zależy od upodobań.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki
    • 5 łyżek bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
    2. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
    3. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
    4. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
    5. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (7)

    Magpie
    autor:
    81

    Ale schabowy jak ta lala!!!! - 20 maj 2011

    autor:
    43

    smazymy na smalcu... - 11 maj 2014

    Marek
    autor:
    36

    Dla mnie najlepsze danie jakie może być. - 04 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis