Zaloguj się Zarejestruj się

Łatwa babka piaskowa

Prawdziwa babka piaskowa. Lekka, puszysta i miękka z dodatkiem kakao.Doskonała na popołudnie do kawy lub herbaty.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny (rozpuszczona i ostudzona)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 torebka cukru waniliowego lub aromatu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ostudzoną margarynę. Wymieszać i pod koniec dodać cukier lub aromat o smaku waniliowym.
  2. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem foremkę wylać ciasto białe, na to ciasto kakaowe.
  3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez godzinę. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko ostygnie, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

rada

Babkę można piec w foremce okrągłej z tzw. kominem lub w podłużnej foremce keksowej.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie

Babka
Babka (59)
Ciasto
Ciasto (1243)