Łatwa babka piaskowa

    Łatwa babka piaskowa

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prawdziwa babka piaskowa. Lekka, puszysta i miękka z dodatkiem kakao. Doskonała na popołudnie do kawy lub herbaty.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kostka margaryny (rozpuszczona i ostudzona)
    • 1 torebka cukru waniliowego lub aromatu
    • 2 płaskie łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę (obydwa rodzaje), proszek do pieczenia i ostudzoną margarynę. Wymieszać i pod koniec dodać cukier lub aromat o smaku waniliowym.
    2. W osobnej miseczce do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać.
    3. Na wysmarowaną tłuszczem foremkę wylać ciasto białe, na to ciasto kakaowe.
    4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez godzinę.
    5. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko ostygnie, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

    Rada:

    Babkę można piec w foremce okrągłej z tzw. kominem lub w podłużnej foremce keksowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis