Mazurek wielkanocny

  • 2polubienia
  • 3godz.

Ten mazurek jest rewelacyjny. Jest słodki, wręcz okrutnie słodki, a mimo to uzależniający. Nie dziwcie się wcale, bo kto może się oprzeć rozpływającemu się w ustach kruchemu ciastu przełożonemu morelową konfiturą, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi, gdzie sam wierzch ciasta polałam lekko płynną białą czekoladą zwieńczoną również migdałami?:) Niesamowicie łatwy w wykonaniu mazurek, na który przepis polecam szczególnie zabieganym mamom!

bayaderka Hertfordshire, England, Wielka Brytania

Składniki

ilość porcji: 20 

  • 200 g mąki pszennej luksusowej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g dobrego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 45 g cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek słodkiej śmietany 30% (tzw. ''kremówki'')
  • 200 g płatków migdałowych
  • 200 g dobrej konfitury morelowej np. Bonne Maman
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

  1. Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną łączymy z masłem i cukrem pudrem aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy kilka kropel aromatu. Formujemy kulę z ciasta, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie do rondelka o bardzo mocnym dnie wkładamy połamaną w kostkę białą czekoladę i natychmiast po tym 3 łyżki śmietany. Mieszamy, aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści, ale nie powinna się gotować.
  3. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wysypujemy płatki migdałowe i od czasu do czasu mieszamy. Powinny się zrumienić na kolor lekko brązowy, ale nie przypiec. Płatki rumienią się szybko, więc trzeba je uważnie obserwować i kiedy tylko nabiorą pożądanego koloru, zsypujemy je na kawałek papieru do pieczenia i odstawiamy.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza i formę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Następnie zdejmujemy papier, rozkładamy na stolnicy i wyjmujemy z lodówki ciasto. Rozwałkowujemy je na papierze, w miarę równo. Wkładamy papier z ciastem do formy i tak pieczemy w jednakowej temperaturze przez około 25-30 minut aż ciasto lekko zbrązowieje.
  6. Ciasto bardzo delikatnie wyjmujemy z formy i tak studzimy na papierze do pieczenia. Następnie ostudzone smarujemy konfiturą. Na konfiturę wysypujemy połowę płatków migdałowych. I na nie wylewamy lekko płynną i koniecznie przestudzoną czekoladę. Na nią wysypujemy resztę płatków. Na samym końcu posypujemy całość cukrem pudrem. Gotowe ciasto powinno ''poleżeć'' w lodówce około dwóch godzin, a najlepiej całą noc.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz ten przepis na moim blogu

Zobacz ten przepis na www.bayaderka.pl

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

Jola
autor:
3

Wspaniały prosty mazurek. Dzięki za opublikowanie przepisu, akurat w sam raz na Wielkanoc - 20 kwi 2011

bayaderka
autor:
1

Cieszę się bardzo że smakował. Pozdrawiam. bayaderka pl - 22 cze 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie