Calzone - czyli pieróg z nadzieniem

    Calzone - czyli pieróg z nadzieniem

    13polubień
    1godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np. paprykę, pomidora, ponadto szynkę, podsmażonego kurczaka ... Wspaniały przepis na każdą porę roku. Polecam :)

    MyImagination Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2/3 szklanki mleka
    • 1/3 szklanki oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Farsz
    • 2 piersi z kurczaka
    • 200 g sera żółtego
    • 1 brokuł
    • 1 papryka
    • 1 puszka kukurydzy
    • 1 pomidor
    • 4 pieczarki
    • 1 cebula
    • przyprawy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Składniki na ciasto ugniatamy do powstania jednolitej masy.
    3. Kurczaka smażymy, warzywa myjemy i kroimy. Ciasto wałkujemy w kształcie koła. Na jedną połowę kładziemy składniki farszu i posypujemy serem. Następnie przykrywamy drugą połową ciasta, na górze robimy kilka delikatnych nacięć.
    4. Pieczemy w piecu na 180 C około 30 min, do zabrązowienia ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Gellalia
    autor:
    0

    Brakuje w tym przepisie jakiegoś sosu I ciasto robi się strasznie twarde i kruche :/ - 16 wrz 2015

    PaulinaSocha
    autor:
    0

    - - 21 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis