Zaloguj się Zarejestruj się

Calzone - czyli pieróg z nadzieniem

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np. paprykę, pomidora, ponadto szynkę, podsmażonego kurczaka ... Wspaniały przepis na każdą porę roku. Polecam :)

MyImagination Śląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 2 

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Farsz
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g sera żółtego
  • 1 brokuł
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • przyprawy

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Składniki na ciasto ugniatamy do powstania jednolitej masy.
  3. Kurczaka smażymy, warzywa myjemy i kroimy. Ciasto wałkujemy w kształcie koła. Na jedną połowę kładziemy składniki farszu i posypujemy serem. Następnie przykrywamy drugą połową ciasta, na górze robimy kilka delikatnych nacięć.
  4. Pieczemy w piecu na 180 C około 30 min, do zabrązowienia ciasta.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie