Bogracz

    Bogracz

    8polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bardzo syta zupa gulaszowa... Przepis z kuchni Węgierskiej.

    MyImagination Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg mięsa gulaszowego (polecam karczek)
    • 2 cebule
    • 0,5 kostki margaryny
    • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
    • 2 pomidory
    • 5 ziemniaków
    • 1 przecier
    • 2 jajka
    • 1 łyżka wody
    • 5 łyżek mąki
    • przyprawy (kucharek, chili, pieprz)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę (nie za dużą) smażymy na cebuli i dużej ilości margaryny. Przyprawiamy wedle uznania.
    2. Smażymy wszystko w dużym garnku do zbrązowienia mięsa (około 30 min).
    3. Wrzucamy pokrojoną paprykę, pomidory (bez skóry) zalewamy wodą i dusimy około 1,5h. Dodajemy przecier i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    4. Kiedy ziemniaki się ugotują, robimy kluski: 2 jajka, łyżkę wody i 5 łyżek mąki mieszamy razem aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
    5. Ciasto najlepiej przepuszczać przez duże oczka na tarce, lub zrzucać bezpośrednio do zupy (te kluski dobre są również do rosołu).
    6. Chwilkę podgotować. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    gotuje bogracz pierwszy raz-zobaczymy jak bedzie smakowal,po sprobowaniu ocenie inaczej - 08 mar 2016

    Agnese
    autor:
    0

    Pyszne !!! - 19 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis