Bogracz

    (2)
    2 godz. 20 min

    Bardzo syta zupa gulaszowa... Przepis z kuchni Węgierskiej.

    MyImagination

    Śląskie, Polska
    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg mięsa gulaszowego (polecam karczek)
    • 2 cebule
    • 0,5 kostki margaryny
    • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
    • 2 pomidory
    • 5 ziemniaków
    • 1 przecier
    • 2 jajka
    • 1 łyżka wody
    • 5 łyżek mąki
    • przyprawy (kucharek, chili, pieprz)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę (nie za dużą) smażymy na cebuli i dużej ilości margaryny. Przyprawiamy wedle uznania.
    2. Smażymy wszystko w dużym garnku do zbrązowienia mięsa (około 30 min).
    3. Wrzucamy pokrojoną paprykę, pomidory (bez skóry) zalewamy wodą i dusimy około 1,5h. Dodajemy przecier i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    4. Kiedy ziemniaki się ugotują, robimy kluski: 2 jajka, łyżkę wody i 5 łyżek mąki mieszamy razem aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
    5. Ciasto najlepiej przepuszczać przez duże oczka na tarce, lub zrzucać bezpośrednio do zupy (te kluski dobre są również do rosołu).
    6. Chwilkę podgotować. Gotowe!
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    0

    gotuje bogracz pierwszy raz-zobaczymy jak bedzie smakowal,po sprobowaniu ocenie inaczej  -  08 mar 2016

    Agnese
    autor:
    0

    Pyszne !!!  -  19 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)