Kapuśniak na żeberkach

    (1)
    1 godz. 10 min

    Pyszna, kwaśna zupa podawana na ciepło z chlebem lub bez. Kapuśniak ten ( z "wkładką" mięsną) śmiało może stanowić główne danie obiadowe.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 10 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 l wody
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 80 dkg żeberek wieprzowych
    • 1 duża marchewka
    • sól, pieprz, cukier do smaku
    • 4 liście laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki margaryny, masła lub smalcu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Żeberka wypłukać, pokroć w paski i gotować w garnku w lekko osolonej wodzie około pół godziny (pamiętać o zebraniu tzw. "szumowiny").
    2. Następnie wypłukać i pokroić drobniej kapustę. Wrzucić do gotujacego się mięsa. Dodać przyprawy i obraną, startą na grubej tarce marchewkę. Dalej gotować.
    3. Pod koniec gotowania (gdy kapusta będzie miękka) dodać zasmażkę (na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i mieszając smażyć na złoty kolor). Doprawić do smaku.

    rada

    Do kapuśniaku można też razem z marchewką dodać pokrojone w kostkę 2 -3 ziemniaki.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)