Kapuśniak na żeberkach
1 / 1 Zdjęcie:  Jola
Następne

Kapuśniak na żeberkach

Pyszna, kwaśna zupa podawana na ciepło z chlebem lub bez. Kapuśniak ten ( z "wkładką" mięsną) śmiało może stanowić główne danie obiadowe.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 4 l wody
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 80 dkg żeberek wieprzowych
  • 1 duża marchewka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki margaryny, masła lub smalcu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Żeberka wypłukać, pokroć w paski i gotować w garnku w lekko osolonej wodzie około pół godziny (pamiętać o zebraniu tzw. "szumowiny").
  2. Następnie wypłukać i pokroić drobniej kapustę. Wrzucić do gotujacego się mięsa. Dodać przyprawy i obraną, startą na grubej tarce marchewkę. Dalej gotować.
  3. Pod koniec gotowania (gdy kapusta będzie miękka) dodać zasmażkę (na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i mieszając smażyć na złoty kolor). Doprawić do smaku.

rada

Do kapuśniaku można też razem z marchewką dodać pokrojone w kostkę 2 -3 ziemniaki.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie