Jogurtowa Panna Cotta

    Jogurtowa Panna Cotta

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Po raz pierwszy zrobiłam tę panna cottę, kiedy przez pomyłkę kupiłam ogromną paczkę żelatyny. Od tej pory ten deser jest naszym ulubionym. Ta zdrowsza wersja świetnie smakuje ze świeżymi owocami lub syropem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki zimnej wody
    • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    • 250 ml śmietany
    • 350 g jogurtu naturalnego
    • 250 ml mleka
    • 60 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wlać 2 łyżki zimnej wody do małej miseczki i wsypać do niej żelatynę. Zostawić aż napęcznieje, około 5-10 minut.
    2. W międzyczasie wymieszać śmietanę z jogurtem.
    3. Podgrzać mleko razem z cukrem pudrem w małym rondlu. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Dodać do mleka żelatynę i mieszać dopóki żelatyna się nie rozpuści.
    4. Dodać mleko z żelatyną do mieszaniny z jogurtem i śmietaną.
    5. Natłuścić okrągłą foremkę, najlepiej szklaną, olejem słonecznikowym i wlać do niej ciasto. Leave to cool and cover with cling film. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc aż mieszanina się zsiądzie. Wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem. Można wyłożyć panna cottę do góry nogami na duży talerz i serwować ze świeżymi owocami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis