Wędzony kurczak z ziołami

    Wędzony kurczak z ziołami

    2polubienia
    4godz.15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Świetny przepis na wędzonego kurczaka! Często dodaję do mojego grilla kawałki drewna z orzecha białego, aby wzbogacić smak wędzonego mięsa.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 (1,5-2 kg) cały kurczak
    • 50 g (3 łyżki) masła
    • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
    • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Nagrzać grilla do niskiej temperatury.
    2. Opłukać kurczaka zewnątrz i wewnątrz. Osuszyć ręcznikiem. Poluzować skórę w okolicy piersi.
    3. Umieścić 3 łyżki masła w różnych miejscach pod skórą kurczaka. Wymieszać zioła i umieścić połowę pod skórą i drugą połowę w środku kurczaka.
    4. Wędzić kurczaka przez 4 godziny lub aż po nakłuciu widelcem soki wypływające z kurczaka będą przezroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis