Kremowy deser jogurtowy

    Kremowy deser jogurtowy

    2polubienia
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten deser świetnie smakuje podawany na zimno ze świeżymi owocami. Jest podobny do panna cotty. Można przygotować jogurt w osobnych naczyniach dla uzyskania lepszego efektu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 ml śmietany
    • 2 żółtka
    • 150 g cukru
    • 1 saszetka żelatyny
    • 450 g jogurtu naturalnego
    • sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ubić śmietanę na sztywno i wstawić do lodówki.
    2. Wymieszać żółtka i cukier w garnku nad parą. Namoczyć żelatynę w odrobinie wody. Kiedy żelatyna się rozpuści dodać do żółtek i cukru. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko ostudzić i wymieszać z jogurtem.
    3. Delikatnie wmieszać ubitą śmietanę i wlać do szklanek. Wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis