Kremowy deser jogurtowy

    Ten deser świetnie smakuje podawany na zimno ze świeżymi owocami. Jest podobny do panna cotty. Można przygotować jogurt w osobnych naczyniach dla uzyskania lepszego efektu.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 ml śmietany
    • 2 żółtka
    • 150 g cukru
    • 1 saszetka żelatyny
    • 450 g jogurtu naturalnego
    • sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ubić śmietanę na sztywno i wstawić do lodówki.
    2. Wymieszać żółtka i cukier w garnku nad parą. Namoczyć żelatynę w odrobinie wody. Kiedy żelatyna się rozpuści dodać do żółtek i cukru. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko ostudzić i wymieszać z jogurtem.
    3. Delikatnie wmieszać ubitą śmietanę i wlać do szklanek. Wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis