Razowe paluszki z serem

    Razowe paluszki z serem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczne paluszki przygotowane z mąki razowej i gryczanej. Posiekany świeży rozmaryn dodaje niesamowity aromat i smak. Można użyć jednego rodzaju sera lub kilku.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 75 g mąki gryczanej
    • 75 g mąki zwykłej
    • 75 g mąki razowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego (lub 1 łyżeczka suszonego)
    • 115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • 70 g startego sera Cheddar lub Gouda
    • 4 łyżki lodowatej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Zmiksować wszystkie 3 mąki razem z solą, rozmarynem i masłem aż ciasto będzie kruche.
    2. Dodać 4 łyżki lodowatej wody i mieszać aż ciasto zbije się w kulę. Można dodać kolejne 1/2 łyżki wody, jeśli będzie taka potrzeba. Wmieszać ser i owinąć ciasto w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na pół godziny.
    3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    4. Rozwałkować całe ciasto na dobrze posypanej mąką stolnicy. Pociąć na 30 cienkich pasków i zrolować w okrągłe paluchy.
    5. Rozłożyć serowe paluchy na blaszce w odstępach 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut aż przyrumienią się na złoto-brązowo. Ostudzić na metalowej kratce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis