Mus z białej czekolady
1 / 1 Zdjęcie:  matoutina
Następne

Mus z białej czekolady

Na specjalne okazje przygotowuje mój mus z białej lub ciemnej czekolady. Obie wersje są wyśmienite. Można również przygotować wersje czekoladowe i ułożyć wwarstwowo w przezroczystych pucharkach dla lepszego efektu.

Lilo

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 200 g białęj czekolady
  • 50 ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier)
  • 500 g śmietany kremówki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą masę.
  2. Umieścić białą czekoladę i likier w małym rondelku i rozpuścić na małym ogniu. Dodać żółtka.
  3. Utrzeć białka z pozostałą częścią cukru na sztywno. Utrzeć śmietanę na sztywno. Wmieszać białka z bitą śmietaną do mieszanki czekoladowej. Wlać całość do szklanych pucharków i wstawić do lodówki, żeby stężało.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie