Mus z białej czekolady

    Mus z białej czekolady

    5polubień
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Na specjalne okazje przygotowuje mój mus z białej lub ciemnej czekolady. Obie wersje są wyśmienite. Można również przygotować wersje czekoladowe i ułożyć wwarstwowo w przezroczystych pucharkach dla lepszego efektu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka
    • 50 g cukru
    • 200 g białęj czekolady
    • 50 ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier)
    • 500 g śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą masę.
    2. Umieścić białą czekoladę i likier w małym rondelku i rozpuścić na małym ogniu. Dodać żółtka.
    3. Utrzeć białka z pozostałą częścią cukru na sztywno. Utrzeć śmietanę na sztywno. Wmieszać białka z bitą śmietaną do mieszanki czekoladowej. Wlać całość do szklanych pucharków i wstawić do lodówki, żeby stężało.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis