Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

    Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 15 osób

    Czy jest coś lepszego od świeżo przygotowanej sałatki ziemniaczanej? Z kiełbaską lub karkówką jest jak marzenie! To jest przepis mojej mamy, prosto z Bawarii.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 kg ziemniaków woskowych
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 250 ml bulionu (przygotowanego z jednej kostki)
    • 5 łyżek octu
    • 2 łyżki oleju
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • cukier do smaku
    • szczypiorek, posiekany (do wyboru)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ugotować ziemniaki w dużym garnku aż będą miękkie. Odcedzić i lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    2. W małej misce wymieszać gorący bulion z olejem, octem, solą i cukrem.
    3. Włożyć plasterki ciepłych ziemniaków do miski na sałatkę. Wymieszać z posiekaną cebulą i polać gorącym bulionem. Ziemniaki powinny być ciepłe, żeby mogły lepiej nasiąknąć bulionem.
    4. Odstawić na 5 minut i przyprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis