Libańskie pierożki z orzechami włoskimi

    Libańskie pierożki z orzechami włoskimi

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Dostałam ten przepis od mojej znajomej z Libanu. Tradycyjnie ciasto francuskie jest wypełnione nadzieniem z migdałów, jednak ja wolę orzechy włoskie. Wybierz swoje ulubione orzechy!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 (500 g) opakowanie ciasta francuskiego
    • mąka do posypania stolnicy
    • Nadzienie
    • 350 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
    • 115 g cukru
    • skórka z 1 pomarańczy
    • 4 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
    • 40 g masła, rozpuszczonego
    • cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Połamać ciasto francuskie na cztery części. Posypać stolnicę i wałek do ciasta mąką i rozwałkować pierwszy kawałek ciasta tak cienko, jak to możliwe. Przewrócić na drugą stronę i wyciąć koła o średnicy 10 cm. Poukładać wycięte koła ciasta jedno na drugim i zawinąć w folię spożywczą. W ten sam sposób przygotować resztę ciasta.
    2. Wymieszać orzechy razem z cukrem, skórką pomarańczową i sokiem pomarańczowym na gładką masę. Nałożyć łyżeczkę nadzienia na środek każdego wykrojonego ciasta i złożyć w półksiężyc. Zamknąć pierożki naciskając brzegi palcami.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym i umieścić na niej pierożki. Posmarować wierzch roztopionym masłem i piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, aż ładnie wyrosną i przyrumienią się na złoto.
    4. Pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis