Herbatniki z orzechami włoskimi

    Herbatniki z orzechami włoskimi

    2polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 16 osób

    Te herbatniki są pysznie maślane i orzechowe, i wystarczająco słodkie. Zamiast orzechów włoskich można użyć inne ulubione. Najlepsze z filiżanką herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • szczypta soli
    • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 300 g mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Utrzeć masło na puszystą masę. Wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć z żółtkiem na gładką masę. Przyprawić solą i ugnieść z orzechami i mąką.
    3. Uformować z ciasta wałki o średnicy 4 cm i odcisnąć kształt sześcianu albo prostokąta płaskim przedmiotem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie pociąć w plasterki o grubości 5 mm.
    4. Ułożyć herbatniki na nienatłuszczonej blasze. Piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec przez następne 5 minut. Uważać, żeby nie spalić herbatników.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    herbatniki są pyszne - 23 sie 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis