Wiedeńskie markizy z herbatników maślanych

    Wiedeńskie markizy z herbatników maślanych

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Te wiedeńskie składane herbatniki są bardzo maślane, słodkie i chce się ich więcej i więcej. Są sklejone galaretką lub dżemem z czerwonej porzeczki, jednak można użyć "kleju" o swoim ulubionym smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 55 

    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 125 g cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 250 g mąki
    • 150 g mąki kukurydzianej
    • galaretki/dżemu z czerwonej porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzyć piekarnik do 190 stopni C.
    2. Utrzeć masło z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka i żółtka i wymieszać. Przesiać mąkę zwykłą z mąką kukurydzianą i wymieszać razem z ciastem.
    3. Przełożyć ciasto do rękawa/worka i wycisnąć małe literki O na natłuszczoną formę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut aż będą złoto-brązowe.
    4. Ostudzić i posklejać jeden herbatnik do drugiego galaretką lub dżemem. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała i przechowywać w metalowych pojemnikach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis