Gulasz z dziczyzny z żurawiną i jałowcem

    Gulasz z dziczyzny z żurawiną i jałowcem

    8polubień
    2godz.50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pożywny gulasz z dziczyzny z aromatycznymi przyprawami, porem, marchewką, boczkiem, czerwonym winem i odrobiną żurawiny, która dodaje mu oryginalnego smaku. Pasuje świetnie do klusek, ziemniaków lub makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4-5 ziaren jałowca
    • 1 szczypta imbiru
    • 1 szczypta cynamonu
    • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 1 kg dziczyzny pokrojonej w kostkę (jeleń, dzik, sarna)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 2 marchewki
    • 1 mały por
    • 6-8 małych cebulek
    • 2 łyżki masła
    • 50 g boczku
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 250 ml wody
    • 125 ml śmietany
    • 1 łyżka żurawiny (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Rozgnieść jałowiec w moździerzu i wymieszać z imbirem, cynamonem i zielem angielskim. Natrzeć mięso tymi przyprawami, solą i pieprzem.
    2. Marchew obrać i drobno posiekać. Odciąć zielone liście pora, a białą część drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulki obrać i posiekać drobno.
    3. W garnku o grubym dnie podsmażyć na maśle boczek. Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony. Dodać cebulkę, marchewkę i pora i smażyć, stale mieszając, aż warzywa pokryją się tłuszczem i lekko zmiękną. Dodać tymianek i liść laurowy, wlać czerwone wino i wodę. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu sprawdzać, czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu. W razie potrzeby dolać więcej wody.
    4. Dodać śmietanę i żurawinę i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Bardzo dobre danie ale polecam dac troszke wiecej przypraw niz w przepisie. - 06 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis