Wegetariańska zupa z soczewicy

    Wegetariańska zupa z soczewicy

    12polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Nie mogę się nadziwić jak łatwo po dodaniu odpowiednich składników można uzyskać głęboki smak każdej potrawy. Ta wegetariańska zupa z soczewicy jest dobrym tego przykładem. Jest to mieszanka świeżych warzyw, ziół, czosnku i kilku innych ważnych składników…

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g zielonej lub brązowej soczewicy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 średnie cebule, posiekane
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • sól i mielony pieprz do smaku
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1 mały seler, posiekany
    • 1/2 marchewki, posiekanej
    • 2 liście laurowe
    • natka pietruszki, posiekana
    • 1 łyżka musztardy Dijon
    • 1-2 łyżki czerwonego octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wsypać soczewicę do miski z zimną wodą i odstawić (te zepsute wypłyną na wierzch - należy je usunąć).
    2. Podgrzać oliwę w dużym garnku i podsmażyć cebulę przez 5-7 minut. Dodać czosnek, 1 łyżeczkę soli, przecier pomidorowy, seler, marchewkę, liść laurowy i pietruszkę i smażyć mieszając przez następne 3 minuty.
    3. Odsączyć soczewicę. Zagotować w garnku 2 litry wody wraz z soczewicą. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-35 minut z przykrywką lekko uchyloną dopóki soczewica nie będzie miękka.
    4. Dodać do zupy musztardę i ocet winny i zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Zupa nie powinna być za bardzo kremowa. Przyprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis