Strudel z warzywami

    Strudel z warzywami

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Proste wegetariańskie danie, w którym w ciasto zawinięty jest farsz z pieczarek, groszku, marchewki i kapusty. Zwykle podaję je z sosem śmietanowym z pieprzem. Można oczywiście dodać innych warzyw, lub nawet resztek z obiadu z poprzedniego dnia. Ciasto jest niezwykle proste.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 200 g serka śmietankowego, jogurtu greckiego lub creme fraiche
    • 200 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • sól
    • papryka w proszku
    • Farsz
    • olej lub masło
    • 100 g cebuli, drobno posiekanej
    • 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
    • 250 g kapusty, posiekanej
    • 250 g marchewki, startej na tarce
    • 100 g groszku
    • czarny pieprz
    • bazylia
    • 1 białko
    • 1 żółtko
    • 100 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Serek wyrobić z masłem, solą i papryką na gładkie ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Przygotować farsz: w garnku rozgrzać odrobinę oleju lub masła i podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki, kapustę, marchewkę i groszek i smażyć przez chwilę warzywa. Doprawić do smaku przyprawami i odstawić, aby ostygło.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    4. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować, a brzegi posmarować białkiem. Na każde ciasto wyłożyć połowę farszu, ale nie nakładać za dużo. Posypać serem. Zawinąć ciasto, tworząc strudel. Obydwa strudle ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować po wierzchu żółtkiem. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem.
    5. Piec przez 35-40 minut, aż będą lekko przyrumienione.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis