Klopsiki z cielęciny w sosie musztardowym

    Klopsiki z cielęciny w sosie musztardowym

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To niemiecki przepis na pyszne mięsne kotleciki. Podawane są w kremowym sosie musztardowym z kaparami. Klopsiki najlepiej smakują podawane z makaronem lub ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonej cielęciny
    • 1 jajko
    • sól
    • mielony pieprz biały
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 1 litr bulionu wołowego
    • 50 g masła
    • 50 g mąki
    • 50 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki średnio pikantnej musztardy
    • 3 łyżki kaparów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać mięso razem z jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem. Po uzyskaniu jednolitej masy uformować okrągłe kotleciki.
    2. W dużym garnku doprowadzić bulion do wrzenia i zmniejszyć ogień.
    3. Wrzucić klopsiki do bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
    4. Wyciągnąć klopsiki łyżką z otworami na talerz i trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły. Wlać bulion do osobnej miski.
    5. Rozpuścić masło w rondelku i wmieszać trzepaczką mąkę. Podgrzewać przez 3 minuty ciągle mieszając do uzyskania gęstej papki. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając.
    6. Zdjąć rondel z ognia i dodać śmietanę. Następnie dodać musztardę i kapary i wymieszać. Ponownie wrzucić klopsiki do garnka i podgrzać całość na małym ogniu, ale nie dopuśicć do wrzenia. Podawać natychmiast.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis