Panna Cotta waniliowa

    (1)

    Panna cotta to klasyczny deser włoski, który świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Panna cotta, aby odpowiednio stężeć musi koniecznie postać kilka godzin w lodówce. Wielbiciele kawy mogą się delektować panna cottą polaną gorącym expresso.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 listki żelatyny
    • 500 g śmietany
    • 100 g cukru
    • 1 laska wanilii
    • starta skórka z pół pomarańczy
    • starta skórka z pół cytryny
    • Do wyboru
    • świeże truskawki lub inne owoce
    • bita śmietana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Zmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie.
    2. Wlać śmietanę do małego rondelka. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż i dodać razem z cukrem do śmietany. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
    3. Po 10 minutach dodać do rondelka skórkę z pomarańczy i cytryny. Usunąć laskę wanilii, zeskrobać nasiona wanilii i wrzucić je do gotującej się mieszanki.
    4. Rozpuścić żelatynę dodając ją do gorącej śmietany.
    5. Wlać panna cottę do szklanek lub do salaterek. Zostawić, aby lekko ostygła, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    6. Przewrócić salaterkę z panna cottą na talerz i udekorować bitą śmietaną i/lub świeżymi owocami.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)