Krem waniliowy (custard)

    Krem waniliowy (custard)

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten domowej roboty krem smakuje wyśmienicie z lekko posypanymi cukrem truskawkami. Można go również serwować jako dodatek do innych deserów. Wanilia sprawia, że krem jest wyjątkowy.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 laska wanilii
    • 350 ml mleka
    • 25 g mąki kukurydzianej
    • 1 żółtko
    • 200 g śmietany kremówki
    • 50 g cukru
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozciąć laskę wanilii z góry na dół i wyskrobać nasiona.
    2. Utrzeć 90 ml mleka razem z mąką kukurydzianą i żółtkami. W rondlu doprowadzić do wrzenia pozostałe mleko, śmietanę, nasiona wanilii wraz z laską wanilii, cukier i sól. Dodać mieszaninę z mąki kukurydzianej i wymieszać trzepaczką do piany, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Pozostawić, aby lekko ostygło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis