Najlepszy chleb z automatu

  • 15polubień
  • 50min.

Ten przepis jest prosty i sprawdzony. Upieczony chleb jest miękki i ma smaczną chrupiącą skórką.

DIGGETYDOG

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 230 ml (1 szkl.) wody o temperaturze 45ºC
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży do automatu do chleba (tradycyjne aktywne drożdże suszone lub szybkodziałające)
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 400 g (3 szkl.) mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Umieścić wodę, cukier, i drożdże w garnku w automacie do chleba. Zostawić, aby drożdże się rozpuściły i utworzyły pianę, na około 10 minut. Dodać olej, mąkę i sól. Wybrać program podstawowy lub program do pieczenia chleba białego i wcisnąć przycisk START.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (6)

ziutula
autor:
39

wczoraj upiekłam wg przepisu chleb i jest rewelacja ! pozdrawiam. - 14 lis 2010

MarekGutowski
20

Mocno nieprecyzyjny przepis. "400 g (3 szkl.) mąki chlebowej" Ale jakiej, bo mąka mące nie równa, jest wiele rodzai mąk, z których piecze się chleb. - 31 paź 2013

cranberry
autor:
18

pierwszy wybrany i na razie najlepszy przepis latwy i szybki, polecam. - 02 cze 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie