Waniliowe babeczki z kremem waniliowym

    Waniliowe babeczki z kremem waniliowym

    4polubienia
    37min.


    Zrobione przez 7 osób

    Babeczki są pysznym urodzinowym smakołykiem i świetną zabawą dla dzieci. Również będzie wyśmienitym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 140 g mąki
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g cukru
    • 1/4 łyżeczki soli morskiej
    • 115 g masła, pokrojonego w małą kostkę
    • 2 duże jajka
    • 100 ml mleka
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • Krem waniliowy
    • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
    • 375 g cukru pudru (można dodać więcej)
    • 120 ml mleka
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • różnego rodzaju dekoracja (do wyboru)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 17min.  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć blachę do pieczenia babeczek papierowymi foremkami.
    2. W dużej misce wymieszać szpatułką mąkę kukurydzianą z mąką zwykłą, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać kostki masła i mieszać dopóki nie będą dobrze pokryte mąką.
    3. Wymieszać jajka, mleko i ekstrakt waniliowy w wysokim pojemniku. Wlać jedną trzecią mieszaniny jaj i mleka do mąki i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą mieszaninę jaj i mleka w trzech częściach i za każdym razem mieszać szpatułką, aż wszystko będzie dobrze połączone. Ciasto wyjdzie bardzo grudkowate i masło pozostanie w kostkach.
    4. Wypełnić ciastem 2/3 foremki i piec w rozgrzanym piekarniku około 17-20 minut. Po 10 minutach odwrócić blachę z babeczkami aby upiec ciasto równomiernie. Wbić zapałkę lub wykałaczkę w środek babeczki aby sprawdzić czy są gotowe - jeśli zapałka wyjdzie czysta oznacza to, że są upieczone.
    5. Zostawić babeczki do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie ostudzić całkowicie na metalowych podstawkach.
    6. Krem waniliowy: utrzeć masło przez 2-3 minuty na puszyste. Dodawać na przemian mieszankę mleka razem z cukrem pudrem i następnie dodać do masła i miksować na niskich obrotach do uzyskania puszysteog i lekkiego kremu. Jeśli krem jest zbyt wodnisty należy dodać więcej cukru pudru - po jednej łyżeczce.
    7. Rozsmarować nożem krem na ostudzone babeczki. Można udekorować startą czekoladą, drażetkami, orzechami itd.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    super zrobię je z siostrą na urodziny - 23 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis