Ciasteczka waniliowe w formie półksiężyców

    Ciasteczka waniliowe w formie półksiężyców

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te śliczne ciasteczka są nie tylko smaczne, ale również bardzo łatwe do przygotowania. Są bardzo maślane i po brzegi wypełnione wanilią. Pycha z filiżanką herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • Półksiężyce
    • 300 g mąki
    • 80 g cukru
    • 175 g zimnego masła
    • 2 żółtka
    • 100 g mielonych migdałów
    • Posypka
    • 1 laska wanilii
    • 5 łyżeczek cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Umieścić mąkę, cukier, masło, żółtka i migdały w misce i wyrobić na giętkie ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wyłożyć formę papierem pergaminowym.
    3. Uformować ciasto w wałeczki grubości palca i pociąć je w 3 cm kawałki. Następnie ufromować je w kształt półksiężyca.
    4. Przełożyć półkisężyce na przygotowaną formę i piec przez 10-12 minut.
    5. W międzyczasie wymieszać cukier waniliowy z wyskrobanymi nasionami wanilii i odstawić.
    6. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić ciasteczka, a następnie obtoczyć w cukrze waniliowym. Ciasteczka są bardzo kruche, dlatego najlepiej podczas jedzenia użyć talerzyka. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis