Waniliowe półksiężyce

    Waniliowe półksiężyce

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 12 osób

    Należy dysponować czasem, żeby przygotować te ciasteczka, ale rezultaty są tego warte. Są pysznie maślane i przepełnione wanilią. Delektuj się nimi na co dzień lub w czasie wyjątkowych chwil, takich jak święta Bożego Narodzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • Ciasteczka
    • 250 g mąki
    • 125 g cukru
    • 200 g zimnego masła
    • 200 g mielonych migdałów
    • 2 żółtka, roztrzepane
    • Posypka
    • 1 laska wanilii, nasiona wyskrobane
    • 3 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Przesypać przez sitko mąkę na stolnicę i uformować w środku dziurę. Wsypać cukier do dziury i wlać jajka. Pokroić masło na małe kawałki ułożyć na brzegach mąki. Na koniec posypać wszystko migdałami i posiekać wszystko nożem. Ugniatać zimnymi rękami posiekane ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
    2. Rozwałkować ciasto w wałeczki grubości 2 cm i pociąć je w 1 cm długości kawałki. Następnie ufromować je w kształt półksiężyca i ułożyć na blaszce.
    3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
    4. Wymieszać nasiona wanilii z cukrem pudrem i rozscypać na talerzu. Obtoczyć ciepłe ciasteczka w cukrze pudrze. Po ostygnięciu przechowywać w szczelnych pojemnikach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    To sa tradycyjne niemieckie ciasteczka na czas adwentu. Sa przepyszne. Trzeba bardzo uwazac przy pieczaniu, zeby ciastka w pore wyjac z piekarnika. jesli ciastka sie zarumienia, to jest juz za pozno. - 21 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis