Waniliowo-czekoladowy tort Charlotte

    Waniliowo-czekoladowy tort Charlotte

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten niesamowicie kremowy i czekoladowy, podawany na zimno tort jest przygotowany z dwoma warstwami kremu - waniliowym i czekoladowym. I nie ma co się bać żelatyny - należy tylko dobrze przeczytać instrukcję z opakowania.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 2 jajka
    • 50 g cukru
    • 25 g mąki
    • 25 g mąki kukurydzianej
    • 200 g biszkoptowe kocie języczki
    • Krem waniliowy
    • 5 listków żelatyny bez dodatków smakowych
    • 4 żółtka
    • 100 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 1 laska wanilii
    • 250 ml śmietany kremówki
    • Krem czekoladowy
    • 250 g czekolady mlecznej
    • 120 g masła
    • 5 jajek
    • 75 g cukru pudru
    • 2 łyżki brandy
    • 3 listki żelatyny
    • Dekoracja
    • 50 g czekolady mlecznej
    • 250 ml śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Ciasto: utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę zwykłą i kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy rozkładanej i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
    3. Po upieczeniu usunąć obręcz tortownicy. Pozostawić do ostygnięcia i odkroić 1 cm dookoła ciasta. Odciąć również 1 cm wzdłuż kocich języczków. W miejsce boków ciasta poukładać dookoła biszkoptowe kocie języczki.
    4. Krem waniliowy: namoczyć żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Utrzeć w garnku nad parą żółtka z cukrem na puszystą masę. Podgrzać mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Przelać mleko przez sitko do mieszanki z jajek i mieszać trzepaczką do uzyskania kremowej masy. Zdjąć garnek z pary i nadal mieszając rozpuścić żelatynę w gorącej masie. Zostawić do ostudzenia.
    5. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą kremową. Rozprowadzić po cieście. Ostudzić.
    6. Krem czekoladowy: namoczyć żelatynę. Rozpuścić czekoladę i masło w garnku nad parą. Odseparować żółtka od białek. Wmieszać żółtka, cukier puder i brandy. Rzopuścić w mieszance żelatynę. Zostawić do ostudzenia.
    7. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać z masą. Rozsmarować na wierzch kremu waniliowego. Zostawić aby stężało.
    8. Udekorować ciasto startą czekoladą i bitą śmietana. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis