Uri Rispor (ryż po szwajcarsku z porem)

    (6)

    Rispor jest daniem prosto ze Szwajcarii, przygotowany z serem Uri lub Sbrinz. Nazwa ppchodzi od włoskich słów Riso i Porri - ryż i por. Smakuje wyśmienicie z gulaszem lub kiełbasą. Jeśli nie możesz znaleźć sera Uri lub Sbrinz, użyj ser Gruyere lub Emmental.


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg pora
    • 80 g masła
    • 1,5 l bulionu mięsnego
    • 400 g ryżu
    • szczypta pieprzu
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 100 g startego sera (najlepiej Uri lub Sbrinz)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Odkroić liście pora i przekroić pora wzdłuż na pół. Dobrze opłukać w zimnej wodzie i pokroić w plasterki o szerokości 2 cm. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i przez chwilę podsmażyć pora. Następnie wlać bulion i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.
    2. Dodać ryż i gotować bez przykrycia nie mieszając przez 18-20 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion.
    3. Na małej patelni rozpuścić resztę masła, ale nie dopuścić, żeby zbrązowiało. Zaraz przed podaniem dodać starty ser i następnie wymieszać podgrzany na maśle ser z ryżem. Przyprawić szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)