Pieczona pigwa w stylu tureckim

    Pieczona pigwa w stylu tureckim

    2polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten turecki deser przygotowany z pigwy wspaniale smakuje prosto z piekarnika podawany z lodami, śmietaną lub serkiem mascarpone.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 duże pigwy (około 1,5 kg)
    • 80 g masła
    • 6 łyżek cukru
    • serek mascarpone lub śmietana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Wyłożyć formę folią aluminiową i nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Opłukać i lekko oskrobać pigwy i poukładać je na przygotowanej formie. Piec przez około 1-2 godziny dopóki nie będą miękkie. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości i twardości pigwy, dlatego warto często zaglądać do piekarnika.
    2. Kiedy pigwy ostygną na tyle, że można je dotknąć, przekroić je na pół, wyciąć ostrym nożem środek wraz z nasionami. Ponownie umieścić pigwy w formie, rozciętą częścią do góry. Do każdej pigwy dodać kawałek masła i posypać 1 łyżeczką cukru.
    3. Ponownie piec pigwy przez 30-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C do uzyskania miękkich i zaczerwienionych pigw. Na koniec można również włączyć fukcję grilla, żeby skarmelizować lekko cukier. Podawać ze śmietaną lub serkiem mascarpone.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis