Pomidory nadziewane po turecku

    Pomidory nadziewane po turecku

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Nadzienie z ryżu, orzechów piniowych i rodzynek, to klasyka z tureckiego menu. Można nim nadziać dowolne warzywo. Ta przekąska jest wspaniała i naje się nią osiem osób, więc zaproś znajomych na oszałamiający obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 i 1/4 szklanki ryżu arborio lub inne ryżu krótkoziarnistego
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1-2 łyżeczki cukru
    • 3 łyżki orzechów piniowych
    • 3 łyżki rodzynek
    • 1 duży pomidor, obrany i pokrojony na małe kawałki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
    • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • sok z 1 cytryny
    • 24 małe pomidory (o średnicy ok. 6 cm)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Dodać ryż i mieszać, ziarenka pokryją się tłuszczem (zajmuje to około 3 minuty).
    2. Dodać 500 ml wody, sól, pieprz i cukier. Dobrze wymieszać i gotować przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
    3. Wmieszać orzechy piniowe, rodzynki, pomidora, cynamon, ziele angielskie, miętę, szczypiorek, sok cytrynowy i pozostałą oliwę.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    5. Góry pomidorów odciąć, tworząc w nich okrągłe otwory. Wydrążyć nasiona i miąższ małą łyżeczką i napełnić je farszem.
    6. Ułożyć pomidory w dużym naczyniu żaroodpornym lub w brytfance i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż będą miękkie. Jeśli zaczną się rozpadać należy je natychmiast wyjąć z piekarnika.
    7. Odstawić, aby ostygły. Dobrze smakują z jogurtowym sosem czosnkowym.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis