Tzatziki, czyli sałatka z ogórków z dressingiem jogurtowym

    Tzatziki, czyli sałatka z ogórków z dressingiem jogurtowym

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    W Grecji i Turcji ta sałatka podawana jest zwykle jako przystawka do dań mięsnych. Jest bajecznie prosta i ma wspaniały, świeży smak. Najlepiej użyć do niej małych ogórków gruntowych, bo mają więcej smaku, ale z normalnymi szklarniowymi też jest pyszna.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 duży lub 4 małe ogórki, obrane, przekrojone wzdłuż i pokrojone w plasterki
    • sól
    • 400 g jogurtu
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie)
    • 2 gałązki świeżej mięty, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Plasterki ogórka włożyć do durszlaka, posypać solą i odstawić na 30 minut do godziny, aby puściły sok.
    2. Wymieszać jogurt z czosnkiem, dodać miętę. Odsączyć ogórki i dodać do jogurtu. Można nieco dosolić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis