Stir fry z indyka z ananasem

    Stir fry z indyka z ananasem

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 13 osób

    To szybkie, orientalne danie jest gotowe w mniej niż 20 minut. Indyka trzeba marynować przez godzinę, więc najlepiej przygotować go z rana, żeby po pracy po prostu wszystko razem wrzucić na patelnię i przygotować szybki obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 300 g piersi z indyka
    • 5 cm kawałek imbiru, posiekany (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru)
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • chilli do smaku
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 3 plasterki ananasa, najlepiej świeżego, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki oleju
    • 150 g świeżych kiełków
    • 1 pęczek szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w jednakowe plastry.
    2. Marynata: wymieszać imbir z 2 łyżkami sosu sojowego, solą, pieprzem, chilli i z czosnkiem. Obtoczyć indyka w marynacie i wstawić na godzinę do lodówki.
    3. W dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i chwilę podsmażać indyka. Wmieszać kawałki ananasa.
    4. Kiełki opłukać pod zimną wodą na sicie, odcedzić i dodać do patelni, stale mieszając.
    5. Doprawić sosem sojowym, przyprawami i solą. Posiekać szczypiorek i posypać potrawę po wierzchu. Podawać na ryżu lub na makaronie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis