Herbatniki tunezyjskie

    Herbatniki tunezyjskie

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te bezglutenowe herbatniki są cudownie maślane i rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania wykorzystałam mąkę z ciecierzycy, masło, cukier i wodę różaną.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 300 g mąki z ciecierzycy
    • 300 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • 300 g cukru pudru
    • kilka kropel wody różanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 160 C. Wyłożyć dwie formy do pieczenia papierem pergaminowym.
    2. Wymieszać mąkę z ciecierzycy, masło, cukier puder i wodę różaną do uzyskania zbitej masy.
    3. Rozwałkować ciasto na grubo na posypanej mąką powierzchni i wyciąć foremkami kształty. Ułożyć na przygotowanych blachach.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut lub aż będą lekko złotawe. Zostawić w formach, aby całkowicie ostygły. Przechowywać w szczelnych pojemnikach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis