Tunezyjskie ciasto pomarańczowe

    Tunezyjskie ciasto pomarańczowe

    6polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    W tym cieście najważniejszym składnikiem jest piękna, duża, organiczna pomarańcza. Poza tym trzeba użyć naprawdę dobrej oliwy z oliwek extra virgin. Dostałam ten przepis od swojej przyjaciółki - Azizy, któa ma go od swojej ciotki. Bardzo łatwo się go piecze, a jest absolutnie boski!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 duża pomarańcza
    • 300 g cukru
    • 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 280 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 4 duże jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem okrągłą blachę o średnicy 23 cm.
    2. Odciąć twardsze części skórki na dole i na górze pomarańczy. Pokroić pomarańczę w plasterki i usunąć pestki. Zmiksować miąższ wraz ze skórką w robocie kuchennym. Dodać 1/3 cukru i oliwę i kontynuować miksowanie, aby wszystko się dobrze połączyło.
    3. Przesiać razem mąkę i proszek dopieczenia.
    4. Zmiksować jajka z pozostałym cukrem za pomocą ręcznego miksera, mieszając przez co najmniej 5 minut, aż masa będzie bardzo puszysta. Mieszając, dodać połowę mąki z proszkiem, następnie pomarańczę z wanilią, a następnie resztę mąki. Wymieszać dobrze, ale nie mieszać za długo.
    5. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze przez 30 minut. Piec aż ciasto będzie złocistobrązowe, a wetknięta w nie wykałaczka wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Agnese
    autor:
    0

    Smaczne - 19 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis