Tradycyjne niemieckie stollen

    Tradycyjne niemieckie stollen

    3polubienia
    2godz.55min.


    Zrobione przez 14 osób

    Świetne ciasto świąteczne, które można upiec dużo wcześniej. Najlepiej smakuje, gdy "dojrzeje" przez kilka dni. Kroić w grube kromki i podawać na śniadanie, do kawy, na lunch, albo jako śniadanie na wynos. Zobaczcie nasz video przepis z tym ciastem.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 kg mąki pszennej
    • odrobina ciepłego mleka
    • 1 szczypta cukru
    • 80 g świeżych drożdży lub 25 g aktywnych suchych drożdży
    • 200 g cukru
    • 350 ml ciepłego mleka
    • 200 g rodzynek
    • 250 g blanszowanych migdałów, grubo posiekanych
    • 200 g mieszanej skórki kandyzowanej
    • 1/2 łyżka soli
    • 250 g masła
    • 2 żółtka
    • Do wykończenia
    • 2 łyżki stopionego masła
    • Cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Mąką wsypać do miseczki i pokruszyć do niej drożdże. Dodać szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    2. Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem w rondelku na małym ogniu.
    3. Wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki poza rodzynkami. Dodać do wyrośniętego ciasta. Na koniec wmieszać rodzynki.
    4. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    5. Wyjąć ciasto z miski i uformować z niego prostokątny bochenek. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C / przez 30-35 minut.
    7. Zaraz po upieczeniu posmarować stopionym masłem i hojnie posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz jak to zrobić!

    Stollen
    Stollen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis