Szwajcarskie pączki (Tortelli di San Giuseppe)

    Szwajcarskie pączki (Tortelli di San Giuseppe)

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te pączki pochodzą z Ticino w Szwajcarii i przygotowuje się je na cześć świętego Józefa w dniu 19 marca. Podawane na ciepło i posypane cukrem pudrem smakują absolutnie wyśmienicie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 ml wody
    • 50 g masła
    • 50 g cukru
    • szczypta soli
    • 150 g mąki
    • startej skórki z pół cytryny
    • 1 łyżka koniaku
    • 4 jajka
    • olej do głębokiego smażenia
    • cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Doprowadzić do wrzenia wodę razem z masłem, cukrem i solą. Dodać mąkę i gotować bez przerwy mieszając. Dodać skórkę z cytryny i koniak. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
    2. Wymieszać jajka trzepaczką i dodać do ugotowanej mieszanki. Wstawić masę do lodówki na 2 godziny.
    3. Rozgrzać olej. Łyżeczką uformować małe kulki z ciasta i smażyć w gorącym oleju aż złoto-brązowe pączki wypłyną na wierzch. Odsączyć tłuszcz na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis