Bruschetta z pomidorem i bazylią

    Bruschetta z pomidorem i bazylią

    1polubienie
    10godz.10min.


    Zrobione przez 14 osób

    Bruschetta to wspaniała włoska przystawka, którą można przygotować w kilka minut. Z sezonowymi świeżymi pomidorami, bruschetta będzie twoim ulubionym przysmakiem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 kromek chleba ciabatta
    • 1 łyżka oliwy z oliwek, można użyć więcej do smaku
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
    • 20 liści świeżej bazylii
    • 12 czarnych oliwek, wydrylowanych i przekrojonych na pół
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10godz.  ›  Gotowe w: 10godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik z włączoną funkcją grilla.
    2. Ułożyć pieczywo w formie do pieczenia i pokropić oliwą. Przeciąć czosnek na pół i przeciętą częścią wetrzeć czosnek w kromki ciabatty.
    3. W misce wymieszać pomidory z oliwą, oliwkami i bazylią. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Grillować pieczywo aż będzie złoto-brązowe. Wyciągnąć z piekarnika i nałożyć na wierzch mieszankę pomidorową. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis