Tarta z pomidorami

    Tarta z pomidorami

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ta tarta z pomidorami jest dla mnie jednym z najważniejszych powodów wyczekiwania sezonu na pomidory. Nie ma nic lepszego, gdy masz całe stosy pomidorów z własnego ogródka. Podawać jako przystawkę lub jako danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Spód
    • 200 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 g masła
    • 3-4 łyżki lodowatej wody (ile będzie trzeba)
    • Nadzienie
    • 2-3 łyżki musztardy dijońskiej
    • 100 g startego ostrego sera żółtego
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka oregano (świeżego lub suszonego)
    • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
    • 3 duże, dojrzałe pomidory (ok. 700 g), obrane i pokrojone w plastry grubości 1 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W robocie kuchennym wymieszać mąkę z solą. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i wymieszać na grudkowate ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodać po łyżeczce wody, aż z ciasta powstanie kula. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 15 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. Rozwałkować ciasto, aby pasowało do formy na tartę o średnicy 23 cm i na 2 cm wysokości brzegów. Najlepiej, aby blaszka miała wyjmowane dno.
    4. ciasto lekko posmarować musztardą, posypać serem i ułożyć na wierzchu plasterki pomidora tak, aby na siebie nachodziły jak dachówki. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, odlać nadmiar soku. Piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
    5. Wymieszać pietruszkę z oregano, czosnkiem i oliwą. Wyjąć tartę z piekarnika i jeszcze gorącą posmarować tym sosem. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis