Sos pomidorowy z bazylią i mozzarellą

    Sos pomidorowy z bazylią i mozzarellą

    6polubień
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten sos jest bardzo prosty do przygotowania i smakuje jak "niebo w gębie". W 30 minut sos jest gotowy! Przeważnie gotuję do tego sosu makaron penne lub spaghetti.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, grubo pokrojona
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1-2 (75 g) łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 (400g) puszki całych pomidorów
    • garść świeżej bazylii, pokrojonej w cienkie paseczki
    • 40 g (2 łyżki) masła
    • 50 ml śmietany lub śmietany kremówki
    • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    • 200 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Podgrzać oliwę na średnim ogniu i podsmażyć cebulę przez 10 minut. Po 5 minutach dodać czosnek.
    2. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać bazylię i dobrze wymieszać . Następnie wmieszać 2 łyżki masła. Zostawić na chwilę na wolnym ogniu i dodać śmietanę.
    3. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać serem mozzarella i chwilkę poczekać aż ser się roztopi. Podawać z ulubionym makaronem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis