Sos pomidorowy z bazylią i mozzarellą

Ten sos jest bardzo prosty do przygotowania i smakuje jak "niebo w gębie". W 30 minut sos jest gotowy! Przeważnie gotuję do tego sosu makaron penne lub spaghetti.

Hanni

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, grubo pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1-2 (75 g) łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 (400g) puszki całych pomidorów
  • garść świeżej bazylii, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 40 g (2 łyżki) masła
  • 50 ml śmietany lub śmietany kremówki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 200 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Podgrzać oliwę na średnim ogniu i podsmażyć cebulę przez 10 minut. Po 5 minutach dodać czosnek.
  2. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać bazylię i dobrze wymieszać . Następnie wmieszać 2 łyżki masła. Zostawić na chwilę na wolnym ogniu i dodać śmietanę.
  3. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać serem mozzarella i chwilkę poczekać aż ser się roztopi. Podawać z ulubionym makaronem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie