Tarta z pomidorami i bazylią

    Tarta z pomidorami i bazylią

    22polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Ta wegetariańska tarta z pomidorami i bazylią to jedno z moich standardowych dań i często robię ją na obiad. Smakuje cudownie w akompaniamencie sałaty i świeżego chleba. Można ją odgrzać na drugi dzień i podać choćby na śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 2 łyżki zimnej wody
    • Mąka do posypania stolnicy
    • 4-6 pomidorów
    • 3 jajka
    • 60 g serka śmietankowego
    • 40 g śmietany 18%
    • 300-350 g startego sera gouda
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Masło pokroić na małe kawałeczki. W dużej misce wyrobić mąkę z masłem, solą, 1 jajkiem i 2 łyżkami wody, aby powstało ciasto.
    2. Owinąć w folię spożywczą lub włożyć do plastikowego pojemniczka z pokrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wysmarować masłem. Na powierzchni posypanej niewielką ilością mąki rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
    5. W międzyczasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć zgrubiałe części i pokroić miąższ w grube plastry.
    6. w dużej misce drewnianą łyżką wymieszać pozostałe jajka z serkiem śmietankowym, śmietaną i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.
    7. Bazylię opłukać pod zimną wodą, strząsnąć nadmiar wody, poodrywać listki i pokroić je w cienkie paseczki. Zostawić kilka listków w całości do udekorowania tarty, a resztę wymieszać z masą serową.
    8. Na upieczonym spodzie ułożyć część plasterków pomidora i polać je połową masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę z plasterków pomidora i polać pozostałą masą serową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę pomidora.
    9. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą bazylii. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    5

    - 18 kwi 2013

    Efeb13
    autor:
    2

    Bardzo fajne, bo z własnego ciasta a nie kupowanego w sklepie badziewia! - 09 sie 2015

    autor:
    0

    Przepyszne i sycące! - 26 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis