Dżem z rabarbaru

    Dżem z rabarbaru

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 18 osób

    Przysmak wielbicieli rabarbaru! Dżem z rabarbaru o konsystencji musu jabłkowego. Dżem ten można łatwo zamrozić, ale prawdopodobnie wcześniej zostanie zjedzony! Znakomity!

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 1150 g świeżego rabarbaru, posiekanego
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
    • 80 ml soku pomarańczowego
    • 120 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W rondlu połączyć rabarbar z cukrem, skórką z pomarańczy, sokiem pomarańczowym i wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu przez, mieszając od czasu do czasu, 45 minut lub aż mieszanina zgęstnieje. W czasie studzenia dżem zgęstnieje jeszcze bardziej. Ponakładać dżem do gorących słoików i szczelnie pozakręcać.
    2. Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Pasteryzować 25 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis