Trójwarstwowe ciasto czekoladowe

    Trójwarstwowe ciasto czekoladowe

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto, które bardzo łatwo przygotować. Gotowy biszkopt jest przełożony pyszną polewą czekoladową (ganache). Placek ten będzie wyśmienitym ciastem urodzinowym.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 gotowy biszkopt
    • 500 ml śmietany
    • 2 (100 g) tabliczki ciemnej czekolady
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 20 g stabilizatora do bitej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przeciąć biszkopt poziomo na trzy części.
    2. Podgrzać śmietanę z czekoladą i kawą i mieszać aż czekolada się rozpuści. Dobrze wymieszać i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.
    3. Wymieszać masę czekoaldową ze stabilizatorem do bitej śmietany. Nałożyć 1/4 masy na pierwszą część biszkoptu. Na masę nałożyć drugi biszkopt i ponownie nałożyć 1/4 masy czekoladowej. Na koniec nałożyć 3 warstwę biszkoptu i znów rozsmarować czekoladę na wierzch i na boki ciasta.

    Whipping cream stabiliser

    Can be found online.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis