Chleb z trzech zbóż

    Chleb z trzech zbóż

    1polubienie
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały chleb wieloziarnisty, który zapewne zadomowi się w Twoim menu. Ciasto na chleb trzeba przygotować dzień wcześniej, co może się wydawać nieco żmudne, ale naprawdę warto!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • Dzień 1
    • 25 g drożdży
    • 200 ml ciepłego mleka
    • 120 g mąki pszennej
    • 80 g mąki żytniej
    • 100 g siemienia lnianego
    • 150 ml wody
    • Dzień 2
    • 1 łyżka oleju
    • 300 ml wody
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 360 g mąki pszennej
    • 240 g mąki żytniej
    • 100 g płatków owsianych
    • 100 g sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.20min. 

    1. Pierwszego dnia wymieszać drożdże z ciepłą wodą, mąką pszenną i żytnią. Przykryć miskę i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 24 godziny.
    2. Siemię lniane moczyć w 150 ml wody przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc.
    3. Drugiego dnia podgrzać olej wymieszany z 300 ml wody do temperatury 37 C. Dodać sól, mieszaninę z drożdżami, siemię lniane, płatki owsiane i mąkę. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 45 minut, aby wyrosło.
    4. Podzielić ciasto na dwa owalne bochny. Jeśli jest bardzo mokre - dodać więcej mąki. Posmarować bochenki po wierzchu mlekiem i obtoczyć w sezamie. Odstawić na 30 minut aby wyrosło.
    5. Rozgrzać piekarnik do 225 C. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż bochenki zaczną wydawać pusty dźwięk, kiedy się w nie postuka.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis